Η «Θάσος Νερό SOS” συμμετείχε σε ημερίδα
Η «Θάσος Νερό SOS” συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στο Νερό στην Ε.Ε”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/1/2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία των ανεξάρτητων ευρωβουλευτών Σοφίας Σακοράφα και Stefan Eck και του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας.
Μεταξύ των εισηγητών της Ημερίδας ήταν: η ευρωβουλευτής και σκιώδης εισηγήτρια στο ψήφισμα για το νερό που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Lynne Boylan, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Mάργκετ Όκεν, η Λουίζα Τοβάρ από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, η Μαρία Κανελλοπούλου από το SaveGreekWater, o Γιαν Γκούντριαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο David Sanctches από το «Food and water Europe» και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς Dr Εμμανουέλ Λαμπίνα. (Όλες οι εισηγήσεις εδώ: http://www.guengl.eu/news/article/events/fighting-for-water-democracy-in-the-eu-following-the-right2water-european-c)
Η εποικοδομητική συνάντησή μας με κινήματα, φορείς και προσωπικότητες από ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να ακούσει η Κομισιόν τη φωνή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υπερασπίζονται το νερό ως φυσικό – κοινωνικό αγαθό, μας οπλίζει με γνώση, επιμονή, αλληλεγγύη, μαχητικότητα κι αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας.
Η συλλογικότητά μας συνυπογράφει το κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων το οποίο έχει ως εξής:
Συγκεντρωθήκαμε εδώ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού, εκπρόσωποι συνδικάτων, επιστημονικών φορέων και κινημάτων. Επισημαίνουμε από κοινού ότι: Την ίδια στιγμή που στα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία το νερό επαναδημοτικοποιείται ύστερα από την αποτυχία του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε επί δεκαετίες από την παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ, ζητείται από τις χώρες υπό οικονομική επιτήρηση, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και μάλιστα κατά παράβαση τόσο της αρχής της ουδετερότητας της Κομισιόν, όσο και του ψηφίσματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών right2water.
Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης ορίστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση να ενταχθούν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα άδειασαν τα ταμεία των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ με επανειλημμένες κινήσεις επιστροφής κεφαλαίων ύψους 77εκ ευρώ, την ώρα που ζητείται από το asset development plan να πωληθούν το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ.
Ζητούμε τη συμμόρφωση όλων των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη και τις δικές τους διατυπώσεις ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2000/60.
Ζητούμε να συμμορφωθούν επίσης με τις δημοκρατικά εκφρασμένες μέσω δημοψηφισμάτων απόψεις των ευρωπαϊκών λαών όπως στην Ιταλία και στη Θεσσαλονίκη που έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού και της διαχείρισής του.
Θέλουμε να τονίσουμε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, είναι στην 5η θέση εφαρμογής της οδηγίας σε θέματα αποχέτευσης με συνέπεια η Ελλάδα και να είναι 3η στην Ευρώπη σε καθαρότερες ακτές. Παρέχουν επίσης εξαιρετικά ποιοτικό νερό σε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, προσφέροντας κατά περίπτωση κοινωνικά τιμολόγια για τους οικονομικά ασθενέστερους
Σε συντονισμό με τους φίλους μας του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού από όλες τις χώρες, το επόμενο διάστημα όλοι και όλες εμείς που συνυπογράφουμε θα ασκήσουμε πίεση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζουμε δράσεις νομικές και συνδικαλιστικές, καμπάνιες τοπικής και εθνικής εμβέλειας και γενικότερα δράσεις στο πλαίσιο του κάθε φορέα.
Παραδειγματικά αναφέρουμε:
- Μέλη του SaveGreekWater έχουν ζητήσει με επίσημο έγγραφο την δημοσιοποίηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ελληνικών κυβερνήσεων μετά την 24η Μαΐου 2014 και την σχετική απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβούλιου που αφορούν την ένταξη των ελληνικών υπηρεσιών ύδρευσης στο υπερταμείο.
- Στις 20 Μαρτίου 2017 εκδικάζεται η προσφυγή των μελών του ΣΕΚΕΣ σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης μετόχων για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ που καθιστά αβέβαιο το οικονομικό μέλλον της ΕΥΔΑΠ.
- Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολιτών Αθήνας Θεσ/νικης με κάθε ένδικο μέσο κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.
- Η ομοσπονδία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης της Ελλάδας χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ για την κατάσταση και το έργο τους, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης σε δημοτικό επίπεδο παγκοσμίως.
5. Τοπικά κινήματα όπως στη Χαλκιδική, Θάσο, Κόρινθο, Κρήτη έχουν ξεκινήσει συντονισμένες καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και δράσεων.